Prof. dr. J. Terpstra Award

Tijdens de NVDO Jaarvergadering 2016 is voor de zevende keer de Prof. dr.  J. Terpstra Young Investigator Award uitgereikt aan de veelbelovende jonge onderzoeker Sander Kooijman.

Sander Kooijman heeft onderzoek gedaan naar de activiteit van bruin vet. Het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden stelt hem in staat de preklinische bevindingen door te vertalen naar de klinische praktijk. Bekijk hier het korte interview met Sander:

De hoofddoelstelling van deze prijs is het stimuleren van jonge onderzoekers die fundamenteel en/of (pre)klinisch wetenschappelijk onderzoek verrichten op het gebied van diabetes mellitus. Het onderzoek dient innovatief (heldere hypothese) en preklinisch relevant (resultaten) te zijn en het voorstel dient van een hoge kwaliteit te zijn.

De Prof. dr.  J. Terpstra Young Investigator Award bedraagt 10.000 Euro. Dit bedrag dient besteed te worden aan het onderzoek zelf. Tevens ontvangt de winnaar een bijbehorend aandenken met inscriptie. De uitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse NVDO meeting. Tijdens deze bijeenkomst zal de winnaar van de prijs een korte presentatie geven over zijn of haar onderzoek.

Over Prof. dr. J. Terpstra

Prof. dr. J. Terpstra (1923) is een van de oprichters van de NVDO in 1976. Zij was een van de eerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland. In 1956 promoveerde zij op de schildklier. Vanaf 1957 ging zij zich bezighouden met diabetes en richtte zij de eerste diabetespoli op.

Prof. dr. J. Terpstra Award 2016

In 2016 reikte Dr. Bastiaan de Galan de Award uit aan Dr. Sander Kooijman

Prof. dr. J. Terpstra Award 2015

In 2015 reikte prof. dr. Coen Stehouwer de Award uit aan Kristiaan Wouters

Prof. dr. J. Terpstra Award 2014

In 2014 reikte prof. dr. Coen Stehouwer de Award uit aan Kimberly Nahon

Prof. dr. J. Terpstra Award 2013

In 2013 reikte prof. dr. Coen Stehouwer de Award uit aan drs. Duby Ballak

Prof. dr. J. Terpstra Award 2012

In 2012 reikte prof. dr. Coen Stehouwer de Award uit aan drs. Charlotte Geelen (Maastricht) voor haar aanvraag naar de rol van single nucleotide peptides (SNPs) in het glucocortoid gen in metabolisme.

Prof. dr. J. Terpstra Award 2011

In 2011 is de Prof. dr. J. Terpstra Award uitgereikt aan drs. Katrien Gaens (Maastricht) voor het volgende onderzoek: Nε-(carboxymethyl)lysine-RAGE axis; implications for the pathogenesis of obesity-related complications.

Prof. dr. J. Terpstra Award 2010

In 2010 is de Prof. dr. J. Terpstra Award uitgereikt aan drs. Giesje Nefs (Universiteit van Tilburg) voor haar onderzoek: Type D personality as a risk factor for adverse vascular outcomes in diabetes patients: a role for poor health behaviors and inadequate consultation behavior?

De Terpstra Award is een initiatief van de NVDO en Lilly Diabetes.

Lilly Diabetes